den 6 oktober 2022 (v40)Brf Nissöga i Ursvik, ett naturnära bostadsområde!

 

Brandsäkerhet - Brandskolan

Rädda, larma, släck – det är regeln du ska följa om det börjar brinna. Och du måste agera i den ordningen! För om du släcker elden innan du har försökt att rädda liv, finns risken att du trevar dig fram i totalt mörker. Du bör också överväga om du överhuvudtaget ska gå in i byggnaden, med tanke på giftiga brandgaser och rasande inredning (som det alltid finns risk för vid brand).

Lär dig mer om hur du hanterar olika  brandsituationer - Klicka här.


Hur minskar jag brandriskerna hemma?

Varje år brinner det i 6 000 hem i Sverige och ca 120 människor omkommer.  Matlagning, rökning och eldning i braskamin är några av de vanligaste orsakerna. En eldsvåda uppstår ofta när man minst anar det. Men det finns mycket du kan göra själv för att förebygga bränder.
 

Matlagning

Håll rent från brännbart material på och runt om spisen. Rengör spisfläkten då och då. Spisbränder kan uppstå när värmen från en bortglömd spisplatta eller kastrull smälter fettet i spisfläkten. När fettet droppar ner börjar det brinna.

En kastrull med mat som glöms bort på en påslagen platta kan också börja brinna. Branden kan sedan lätt sprida sig upp i fläkten och vidare därifrån.
Rökning

En av de vanligaste orsakerna till dödsbränder är sängrökning. Ha därför som vana att aldrig röka i sängen.

Om du har nedsatt rörelseförmåga och/eller av någon anledning inte kan förflytta dig snabbt, ha gärna tillgång till vatten i din närhet, så du kan släcka snabbt om du råkar tappa glöd i kläderna, soffan eller annat. Var även noga med att cigaretten är ordentligt släckt innan du kastar den i soporna.

Levande ljus

Den vanligaste orsaken till ljusbränder är att ett tänt ljus lämnats helt utan uppsikt. December till februari är den period på året då det händer flest bränder i bostäder i Sverige.

Tänk på detta:

- Lämna aldrig tända ljus obevakade.
- Låt inte ljusen brinna ner helt.
- Somna inte ifrån levande ljus.
- Värmeljus kan överhettas och börja brinna.
- Tända ljus måste stå stadigt i sina ljusstakar – det är viktigt att ljuset och ljusstaken har samma dimension.

Arga snickaren tar oss med på en rundtur!

Anders Öfvergård, även känd som Arga snickaren tar oss med på en rundtur i hemmet och visar vad du kan göra för att minska risken för brand i ditt hem och hur du kontrollerar att din brandvarnare fungerar.

 


Anlagda bränder

Att bränder startar med uppsåt är vanligt även i och omkring bostäder. Du kan minska risken för anlagd brand genom att hålla dörrar till vind, källare och förråd låsta. Tänk också på att ta bort brännbart material intill hus, garage och förråd.
Hänvisning                          


Länkar


Information - Brandvarnare

Information - Ljus juletid


Viktig information


Om man orsakar brand

Så släcker du en brand
Skydda dig mot brand
Förebygg brand i hemmet
 

Other languages


Till Filmgalleriet med filmer om brand på andra språk


Checklistor


Grilla med gasolgrill
Brandvarnare
Levande ljus
Handbrandsläckare


Dinsäkerhet.se  är en webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till dig som privatperson. Webbplatsen sätter fokus på förebyggande av olyckor och skador i hemmet och på fritiden. Webbplatsen dinsakerhet.se ger dig också tips på hur du själv kan agera förebyggande och är ett redskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan eller krisen är framme.